Ако идеята е да се оправяш сам (чувал съм, че в Щатите има подобни практики, в България не бих казал, че е лесно, както там), бих ти препоръчал да си намериш. И не си мисли, че счетоводителите не можем да програмираме и да ви вземем хляба :D :D :D
Не мисля да се оправям сам. Правя го докато започнат да влизат стотинки в касичката. Затова и въпросът ми е зададен хипотетично.
Закриваш си вземането с 1000 долара и си начисляваш разход за банкови такси 150 долара. данъка ти е 10% на приходите минус разходите, като има доста особености.
Счетоводителя ви, какво казва?
Все още не съм избрал счетоводител, затова поставям въпроса тук, ако може някой да помогне.
Не знам как сте се договорили, но няма ли опция всички такси да са за платеца, като по този начин ще получавате цялата фактурирана сума?
Договорката е всички такси да се поемат от доставчика на услугата, т.е. от мен.
Здравейте,

От скоро съм юридическо лице с регистрация по ЗДДС чл.100 ал.1
Извършвам IT услуга на компания в USA, за което трябва да издам фактура (без начислен ДДС, тъй като сделката е извън територията на страната) да кажем на стойност $1000. Ответната компания прави плащане, но банките посредници които обслужват трансфера до България взимат съответните комисионни да кажем $150. В случая в моята сметка влизат $850 срещу фактурата която съм издал на стойност $1000. Върху каква сума трябва да платя корпоративен данък 10%? Моля да разясните каква е практиката.

Поздрави,
Здравейте,

Отскоро съм юридическо лице с регистрация по ЗДДС чл.100 ал.1. Дейността която предстои да извършвам е услуги в сферата на ИТ технологиите на данъчно задължени лица в EU, USA и евентуално BG. Предстои ми първи отчет (за януари 2020). Все още нямам продажби, но имам покупка на електронен подпис, която трябва да отразя в дневник покупки. Въпроса ми е в коя колона на дневника за покупки трябва да отразя сумата?  Не съм наясно с правото за ползване на данъчен кредит. Ако някой сподели по-простичко каква му е идеята и как лесно мога да се ориентирам (на база дейността), кога коя колона да използвам в дневника за покупки или продажби ще бъда благодарен. Някакъв пример също би бил полезен.

Поздрави,